Europees project OpenAIRE 2020 is beëindigd

Het Europese project OpenAIRE 2020, dat op 1 januari 2015 startte, eindigde op 30 juni 2018. Het doel van dit OpenAIRE project is het ondersteunen van het open science beleid van de Europese Commissie. Het project wordt opgevolgd door OpenAIRE-Advance.

 

Open Science beleid EC ten aanzien van Horizon 2020 projecten

Onderzoekers die financiering uit het Horizon 2020 programma ontvangen (er zijn 3.300 H2020 projecten in Nederland) zijn verplicht de daaruit voortkomende publicaties open access te publiceren. Voor de bijbehorende onderzoeksdata gold in de periode 2015 – 2017 dat de onderzoeker voor onderzoek in bepaalde vakgebieden deze verplicht zijn als open data te publiceren, de zogenaamde open data pilot. Vanaf 2017 geldt het voor datasets voortkomend uit het onderzoek in alle vakgebieden. Daarnaast moeten de onderzoeksdata volgens de ‘FAIR-principles’ worden gepubliceerd: ‘Findable, Accessible, Interoperabel and Reusable’.

De onderzoeker is verplicht een Data Management Plan binnen 6 maanden na de start van het onderzoek in te leveren. Voor onderzoekers is het mogelijk is om gebruik te maken van de ‘opt-out’ regeling als er goede redenen zijn om de data niet als open data te deponeren, bijvoorbeeld vanwege privacy-redenen of om veiligheidsredenen.

Ondersteuning OpenAIRE

OpenAIRE ondersteunt de onderzoeker, maar ook de repository managers, onderzoeksadministrateurs et cetera, met deze verplichtingen door middel van factsheets, webinars, workshops, FAQs en briefing papers. Ook heeft OpenAIRE de repository Zenodo (beheerd door CERN) laten ontwikkelen, waarin onderzoekers hun publicaties en onderzoeksdata kunnen deponeren indien er geen andere geschikte repository aanwezig is.

Het OpenAIRE netwerk

OpenAIRE is ook een technisch netwerk en geeft toegang tot 22 miljoen publicaties en 800.000 datasets afkomstig van 12.000 repositories en Open Access tijdschriften. OpenAIRE harvest de metadata van open access publicaties in NARCIS (een dienst van Data Archiving and Networked Services (DANS) ), die op haar beurt alle repositories met wetenschappelijke publicaties in Nederland harvest.

Tevens is OpenAIRE een netwerk van National Open Access Desks (NOADs), contactpersonen voor de onderzoekscommunity in een Europees land en de OpenAIRE community. Het KNAW/NWO instituut DANS is samen met de bibliotheek van TU/Delft NOAD voor Nederland, waarbij DANS zich vooral richt op de onderzoeksdata en TU/Delft op de publicaties. De NOAD bevordert open science in Nederland via contacten met H2020 onderzoekscoördinatoren, repository managers, beleidmedewerkers et cetera.

OpenAIRE-Advance

OpenAIRE 2020 was de opvolger van twee eerdere OpenAIRE projecten die vanaf 2009 liepen: OpenAIRE en OpenAIRE Plus (ook hierbij was DANS betrokken). OpenAIRE-Advance is de opvolger van OpenAIRE 2020 en loopt van januari 2018 tot eind 2020. Ook bij dit project fungeert DANS samen met de bibliotheek van TU/Delft als NOAD in Nederland.

 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons