OSFestival

Open Science Festival

Donderdag 18 oktober 2018, 13.00-18.00

Location : VU, O2 building, De Boelelaan 1108, Amsterdam

Er is veel te doen over Open Science … Steeds meer onderzoeksfinanciers eisen dat onderzoeksresultaten Open Access gepubliceerd worden (cOAlitionS) en dat onderzoeksdata FAIR beheerd worden. Kennis en data worden vroeger in het onderzoeksproces gedeeld, waardoor er nieuwe vormen van publiceren ontstaan. Universiteiten en uitgevers onderhandelen en zoeken naar nieuwe uitgeefmodellen. En neptijdschriften proberen er een slaatje uit te slaan…

Hoe maak je je eigen onderzoek open?
Onderzoekers staan veelal positief tegenover het idee van een wereld waarin het onderzoeksproces transparanter is en de resultaten van onderzoek voor iedereen  beschikbaar zijn. Maar hoe doe je dat met je eigen onderzoek? Dit Open Science Festival biedt je nieuwe inzichten en vooral praktische handvatten om je onderzoek meer open te maken.  

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via dit inschrijfformulier. Deelname is gratis.
Welke van de drie workshops je wilt volgen, kies je op de dag van het festival nadat de workshopleiders hun pitch gehouden hebben.

Programma

13.00 uur       Ontvangst met koffie en thee

13.30 uur       Openingswoord

13.45 uur      Plenaire sprekers
Wim van Saarloos, voorzitter KNAW, ‘Open Access en Open Science voor betere wetenschap – als we het goed doen’

14.45 uur       Workshops. Je kunt een van deze drie workshops bijwonen (nadere omschrijvingen volgen):

  • OpenAccess : alternatieve publicatievormen
    dr. Sascha Friesike (VU, assistant professor, KIN center for digital innovation)
  • Outreach and Impact
    dr. Paola Masuzzo (Data Scientist, Open Science Batman)
  • FAIR Data
    Alastair Dunning (4TUResearch Data Centre)

16.00 uur       Open Science Cafe

Experts zijn aanwezig om je Open Science vragen te beantwoorden over onderwerpen als: research data management, subsidies voor open science, of het opzetten van een eigen open science community.

Voor wie?

Dit (gratis) festival is samengesteld voor onderzoekers van alle Nederlandse universiteiten. Anderen zijn van harte welkom deel te nemen, mits er voldoende plaats is. Alle presentaties en discussies zijn in het Engels. Inschrijven is verplicht, en kan met dit formulier.

 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons