Invoering FP7 Post-Grant open access pilot succesvol in Nederland

De EC post-grant funding initiative, voor FP7-projecten die onder OpenAIRE2020 vallen, heeft sinds haar invoering anderhalf jaar geleden al meer dan 630 open access tijdschriftartikelen, boeken en hoofdstukken uit boeken gefinancierd. Geteld vanaf half oktober, komen 41 hiervan voort uit een aanvraag uit Nederland. Daarmee nemen we de vijfde plaats in op de lijst met meeste gefinancierde aanvragen per land. Spanje (95), het Verenigd Koninkrijk (86), Duitsland (72) en Italië (66) nemen de eerste vier plaatsen in. (zie slide 9 van de recente projectpresentatie voor de volledige lijst).

De verdeling per instelling van deze 41 aanvragen toont een breed scala van gefinancierde organisaties: van universiteiten tot MKB en van onderzoekscentra tot middelbare scholen. De meeste aanvragen komen van Universitaire Medische Centra (Nijmegen, Leiden, Amsterdam en Rotterdam). Dit is een direct gevolg van de belangrijke rol die volledige open access tijdschriften spelen in de biomedische wetenschappen. De meeste van de meer dan 150 volledig open access tijdschriften die gefinancierd zijn via dit initiatief behoren tot dat vakgebied.

De Radboud Universiteit/Radboudumc heeft de meeste gefinancierde aanvragen ontvangen (10), gevolgd door de Universiteit Leiden/LUMC (6), de Universiteit van Amsterdam/AMC (3), NIOZ (3), Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Utrecht (3).

Twee belangrijke factoren hebben de afgelopen maanden geleid tot een snelle groei van het aantal gefinancierde aanvragen in het land:

  1. De meest effectieve instelling tot nu toe, de Radboud Universiteit/RadboudUMC,heeft een institutional block grant ontvangen van de FP7 Post-Grant OA pilot. Dit betekent dat het gedecentraliseerd is, zodat auteurs rechtstreeks vanuit de bibliotheek gefinancierd worden.

  2. De start van de aanbetalingsovereenkomst met uitgevers als BioMed Central en Copernicus heeft het mogelijk gemaakt om geschikte manuscripten/handschriften te identificeren bij de indiening; veel komen van corresponding authors bij Nederlandse instellingen.

BioMed Central heeft 10 gefinancierde tijdschriftartikelen en is de topuitgever als het gaat om de 41 Nederlandse aanvragen, gevolgd door Frontiers (5), Nature Publishing Group (5), PLoS (4) en MDPI (3). In slechts 3 van de 41 gevallen betrof het de financiering van een open access boek. Dit is in overeenstemming met de wereldwijde verdeling over de publicatietypen bij dit initiatief, waarbij tijdschriftartikelen de overhand hebben.

Ondanks de goede resultaten tot dusver, moeten de financieringsaanvragen van Nederlandse instellingen die betrokken zijn bij veel geschikte FP7 projecten, zoals TNO of Deltares, nog ontvangen worden. Er wordt gewerkt aan een strategie om de stakeholders nog meer bewust te maken van de financieringsmogelijkheden.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons