30 nieuwe projecten gelanceerd in het Open Science Fund; nieuwe aanvraagronde is geopend

In het eerste pakket van de tweede ronde van het Open Science Fund ontvangen 30 projecten een financiële impuls van maximaal 50.000 euro. Deze tweede ronde is met name bedoeld voor projectvoorstellen gericht op de verdere ontwikkeling van open science op terreinen of in disciplines waar dit nog niet de norm is, of projecten die open science bevorderen in een grote groep of gemeenschap. Ook is deze ronde bedoeld voor projectvoorstellen die de samenwerking tussen verschillende organisaties en vakgebieden bevorderen en tussen academisch en ondersteunend personeel.

De gehonoreerde projecten bestrijken een breed spectrum van nieuwe openscience-praktijken binnen alle wetenschappelijke disciplines. Zo is er een project gericht op het ontwikkelen van een kosteneffectief open source roterend camerasysteem voor continue monitoring van weersinvloeden op vegetatie en landbouw van dr. F.J. Ellsäßer (Universiteit Twente). Prof. dr. M.E. Kret (Universiteit Leiden) creërt met het project “Love Open Science” een socialmediakanaal over liefde en relaties, met als doel om open science toegankelijk te maken voor juist mensen die nauwelijks ermee in aanraking komen.  En dr. J. Sun (TU Delft) maakt in het project Tangram een open platform voor modulair, real-time en datagestuurd luchtvaartonderzoek.

Bekijk het overzicht van alle toegewezen projecten in Open Science Fund 2023 – pakket

Nieuw in deze ronde is dat de aanvragers elkaar beoordeeld hebben. Elke beoordelaar kreeg 10 aanvragen ter beoordeling en elke aanvraag werd door een vergelijkbaar aantal beoordelaars beoordeeld. Voordeel van deze methode is dat de openscience-community van elkaars ideeën kan leren doordat voorlopers op het gebied van open science elkaars ideeën in een vroeg stadium zullen lezen.

Nieuwe pakket Open Science Fund is geopend 

De Open Science Fund 2023 subsidies van maximaal €50.000 zijn bedoeld om projecten te ondersteunen die gericht zijn op het toepassen en stimuleren van Open Science praktijken. NWO wil daarmee een verdere impuls geven aan het erkennen en waarderen van Open Science door ondersteuning van onderzoekers die in deze beweging het voortouw hebben genomen of willen nemen. Lees meer op de NWO website.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons