90% van de publicaties gebaseerd op NWO en ZonMw onderzoeksgelden open access

Steeds meer publicaties komen open access beschikbaar. Dat is bewust beleid van NWO en ZonMw. In 2021 zijn tenminste 9 van de 10 publicaties op basis van door hen gefinancierd onderzoek wereldwijd zonder barrières toegankelijk. Dat is te lezen in een onderzoeksrapport van CWTS (Center for Science and Technology Studies). Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de beide genoemde organisaties.

In 2021 hebben beide onderzoeksfinanciers hun open access beleid in lijn gebracht met Plan S en cOAlitie S. Die keuze heeft haar vruchten afgeworpen.

Enkele conclusies

  • Voor beide instellingen wordt een stijgende lijn geconstateerd over 2021. Voor NWO 5%; voor ZonMw 8% ten opzichte van 2020.
  • Door de deals die de universiteiten hebben afgesloten met de grote wetenschappelijke uitgevers is het aandeel van open access in hybride tijdschriften sterk toegenomen.
  • De universiteiten van Groningen en Leiden scoren met 84% open access het hoogste. Zij maken op een vooruitstrevende manier gebruik van het Taverne amendement. Ook de Technische Universiteit Twente ontwikkelt zich goed om dezelfde reden.

Meer informatie is te vinden op de site van NWO. Ook het onderzoeksrapport van CWTS is daar te vinden.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons