Helft van alle peer-reviewed artikelen van Nederlandse universiteiten open access beschikbaar

Na afloop van de internationale open access week heeft de VSNU, de Vereniging van Nederlandse Universiteiten, de tussenstand van het percentage open access over 2017 bekend gemaakt. Bijna 23.000 peer-reviewed artikelen van Nederlandse wetenschappers zijn voor iedereen open access beschikbaar.

Eind 2013 heeft staatssecretaris Dekker doelstellingen geformuleerd op het gebied van open access, die in het Nationaal Plan Open Science begin 2017 zijn aangescherpt: “100% open access publiceren in 2020”.

 

Met uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften worden afspraken gemaakt over de abonnementsgelden voor die tijdschriften namens alle Nederlandse universiteiten. De VSNU onderhandelt namens de Nederlandse universiteiten met de grotere uitgevers. De universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat de artikelen van alle Nederlandse corresponderende auteurs open access beschikbaar zijn. 

 

Uit de cijfers over 2017 blijkt dat 50% van de peer-reviewed artikelen van 14 Nederlandse universiteiten open access beschikbaar is (op een totaal van 55.713 artikelen). Dit was 42% bij de artikelen uit 2016.

 

Koen Becking, hoofdonderhandelaar open access voor de VSNU en collegevoorzitter van Tilburg Universiteit, is verheugd met deze positieve ontwikkeling. “Het is bemoedigend om te zien hoe wij voortgang boeken. We moeten stevig blijven onderhandelen en internationale druk, zoals recent is gebeurd bij cOAlition S, helpt daarbij”, aldus Becking.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons