Het maximum aantal open access artikelen dat in 2022 kosteloos bij Springer kan worden gepubliceerd, is op 21 november bereikt.

Sinds 2015 kunnen met de uitgever corresponderende auteurs die geaffilieerd zijn aan de Nederlandse universiteiten, universitaire medische centra en KNAW instituten kosteloos open access publiceren in een groot aantal Springer tijdschriften. Het aantal kosteloze open access artikelen onder deze consortium overeenkomst is echter beperkt tot 2080 per jaar. Dit aantal is op 21 november 2022 bereikt.

Onderzoekers die geïnformeerd willen worden over de status kunnen zich registreren voor een ‘notify-me service’. Deze service kan ook gebruikt worden om updates te ontvangen over andere uitgevers met een maximum aantal open access publicaties.

Wat zijn de gevolgen?
Word je manuscript geaccepteerd voor publicatie tussen het moment waarop het maximum is bereikt en 1 januari 2023, dan biedt Springer nog steeds de mogelijkheid om het open access te publiceren maar de kosten worden niet meer gedekt door de consortium overeenkomst. Kies je voor open access tegen betaling dan ontvang je dus zelf de factuur. Auteurs die hun artikel in open access willen delen en acceptatie van het manuscript tussen november en december verwachten, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun bibliotheek.

De huidige overeenkomst met Springer is ook van toepassing voor 2023, inclusief het maximum aantal van 2080 kosteloze open access publicaties. Voor manuscripten geaccepteerd in januari 2023 of later in het jaar is kosteloos open access weer beschikbaar totdat het jaarlijkse maximum is bereikt.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons