Hogere BTW belemmert ook toegang tot wetenschap

De voorgestelde verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% op boeken zal grote gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Hoewel wetenschappelijke informatie een van de belangrijkste bronnen van kennis is, zullen studenten meer kosten moeten maken voor hun studie. Tegelijkertijd zullen universiteitsbibliotheken minder wetenschappelijke informatie beschikbaar kunnen stellen. Daarnaast gaat een extra belasting op kennisuitwisseling ten koste van innovatie. Dit belemmert niet alleen de concurrentiepositie van Nederland in internationaal perspectief, maar ook de nationale veiligheid, bijvoorbeeld op het gebied van kennisopbouw over de snelle ontwikkeling van AI.  

Daarom spreken de Nederlandse Universitaire Bibliotheken en de KB hun steun uit voor geenhogerebtw.nl en boekpetitie.nl . Wij roepen iedereen op om de petitie te tekenen tegen het voornemen om de BTW op boeken en diverse wetenschappelijke informatiebronnen met 12% te verhogen. 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons