International Open Access Week 2016 - activiteiten in Nederland

Het thema van de International Open Access Week 2016 is ‘Open in action’. Nederlandse bibliotheken zetten deze jaarlijkse manifestatie kracht bij door een reeks activiteiten.

UvA, VU en Hogeschool van Amsterdam

Op 24, 26 en 27 oktober worden er op verschillende locaties in Amsterdam seminars gehouden voor medewerkers, studenten en andere belangstellenden. De onderwerpen zijn:

  • Science for kids
  • VSNU-onderhandelingen met grote uitgevers
  • Het NWO-beleid rond open access.

Erasmus Universiteit, Universiteit Leiden, TU Delft

'Publish for impact' is de titel van een seminar op 27 oktober in het Science Centre in Delft. Dit congres wordt georganiseerd door de universiteiten in Delft, Leiden en Rotterdam en OpenAIRE. Aan de orde komen

  • publiceren, zichtbaarheid en impact
  • het belang van openheid
  • gebruik van aanvullende manieren om impact te bewerken en meten.

Maastricht University

In Maastricht zal de Universiteitsbibliotheek enkele workshops verzorgen, bedoeld voor onderzoekers die op het punt staan te publiceren. 

Radboud Universiteit Nijmegen

Medewerkers van de Universiteitsbibliotheek zullen spontaan persoonlijk contact leggen met wetenschappers in alle faculteiten en hen informeren over de hulp die zij kunnen bieden bij open access publiceren en research data management. Het online open science loket wordt gelanceerd. Door middel van voorlichtingsactiviteiten worden wetenschappers in hun reguliere overleggen geïnformeerd over de ondersteuning die de bibliotheek kan bieden. Hiervoor is een presentatie gemaakt. Deze activiteiten starten in oktober en worden gedurende de rest van het jaar voortgezet.

Universiteit Utrecht

Dit jaar biedt de Universiteitsbibliotheek in deze week drie workshops aan rondom het thema Open Access publiceren. Vragen die tijdens de workshop aan bod komen zijn: Waar kan ik het beste publiceren en waarom? Waar moet ik op letten als ik in een open access tijdschrift wil publiceren? En hoe financier ik eigenlijk mijn artikel of boek? De workshops zijn vrij toegankelijk voor alle UU onderzoekers die in open access willen publiceren, maar graag meer informatie willen hebben over het hoe en waarom.

U kunt zich voor deze workshops aanmelden via dit online formulier.

Ook zullen er in de Open Access week in verschillende faculteiten bibliotheekmedewerkers aanwezig zijn om informatie te geven en vragen te beantwoorden over de hulp die zij kunnen bieden bij open access publiceren en research datamanagement. U herkent deze medewerkers aan een oranje T-shirt met een open access logo.

Data Archiving and Networked Services (DANS)

DANS organiseert meedere activiteiten.

Dinsdag 25 oktober

Op 25 oktober vindt van 12:00 uur tot 13:30 uur een open science seminar plaats bij DANS. Aan het woord komen Jan Brase, hoofd van de afdeling Research & Development aan de Georg-August-Universität Göttingen, Peter Doorn, directeur van DANS, en Elly Dijk, beleidsadviseur DANS/NARCIS en de National Open Access Desk (OpenAIRE). Het seminar wordt voorgezeten door Herbert van de Sompel, Hoofd Digital Library Research and Prototyping Team aan de Onderzoeksbibliotheek van het Los Alamos National Laboratory en DANS Visiting Fellow. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de DANS website.

Woensdag 26 oktober

OpenAIRE2020 verzorgt de hele week webinars rond lunchtijd. Op woensdag 26 oktober om 12.00 uur houden Krzysztof Nowak (CERN) en Marjan Grootveld (DANS) een webinar over Research Data Management (RDM) in het onderzoeksprogramma Horizon 2020, inclusief de richtlijn voor datamanagement en over de functionaliteiten van het Zenodo-repository. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van OpenAIRE.

Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek zal promotie voor open access bedrijven richting een algemeen publiek met behulp van Wetenschappelijke literatuur voor iedereen.

Rijksuniversiteit Groningen

De Bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen houdt een campagne rond green open access met als motto Go Green, aan de hand van posters met stellingen, sociale media en een webpagina met ondersteunende informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

                          

 

 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons