Nationaal Plan Open Science gepresenteerd

Op donderdag 9 februari werden in Den Haag het rapport Nationaal Plan Open Science (NPOS) en de website openscience.nl gepresenteerd. 

Op 19 januari 2017 heeft staatssecretaris Sander Dekker van OCW de Tweede Kamer een brief gestuurd over het onderwerp Open Science. Daarin vraagt hij een brede coalitie van betrokken partijen om gezamenlijk een Nationaal Plan Open Science op te stellenHet rapport dat er nu ligt, is een belangrijke stap om met de betrokken partijen, die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek, te werken aan een infrastructuur om wetenschap open toegankelijk en transparant te maken. 

In de kamerbrief staan de volgende drie punten centraal om in de komende jaren aan te werken:

1) streven naar 100% open access publiceren;

2) het mogelijk maken van optimaal hergebruik van onderzoeksdata;

3) het ontwikkelen van bijpassende evaluatie-, en waarderingssystemen.

Open science is echter breder en op termijn kunnen ook andere aandachtsgebieden – indien opportuun – aan de orde worden gesteld.

Om toewijding uit te spreken voor het Nationaal Plan Open Science hebben betrokken partijen, zoals NWO, KNAW, VSNU, ZonMw, De Vereniging Hogescholen en vele andere, op 9 februari 2017 de Verklaring Open Science ondertekend. 

Het rapport is op de website openscience.nl te downloaden

 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons