Nederlandse universiteiten en Elsevier bereiken principeakkoord over open access en abonnementen

        

De komende tijd worden de details van de driejarige overeenkomst, die in 2016 van start gaat, afgerond.

“We zijn tevreden met deze overeenkomst die voorziet in een duurzame transitie naar open access”, aldus prof. Gerard Meijer, hoofdonderhandelaar namens de VSNU en voorzitter van de Radboud Universiteit Nijmegen. “Hierdoor houden wetenschappers toegang tot Elseviertijdschriften en het biedt ze de mogelijkheid om in een selectie van die tijdschriften open access te publiceren. De universiteiten streven ernaar dat in 2018, het derde jaar van de overeenkomst, 30% van de Elsevierartikelen van Nederlandse auteurs open access beschikbaar is, dit akkoord maakt dat mogelijk. Dit is echt geweldig nieuws en een ‘big deal’ voor open access.”

Philippe Terheggen, Managing Director Journals bij Elsevier: “Wij zijn content met deze overeenkomst, omdat blijvende subscriptietoegang tot onze hoogwaardige, ‘peer-reviewed’ wetenschappelijke artikelen essentieel is voor Nederland om zijn positie als één van de meest impactvolle onderzoekslanden te behouden. Daarnaast krijgen Nederlandse wetenschappers meer open access publicatiemogelijkheden om hun onderzoeksresultaten met de rest van de wereld te delen.”

De overeenkomst is in lijn met de ambitie van staatssecretaris Dekker van OCW, die wil dat wetenschappelijke artikelen van Nederlandse wetenschappers open access gepubliceerd worden. 

Voor meer informatie:

VSNU-woordvoerder, Bastiaan Verweij: +31 6 43 26 97 55

Director Corporate Relations Elsevier, Harald Boersma, +31 20 485 27 36

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons