Nieuwe praktische gids over preprints gepubliceerd

Het Nederlandse consortium van universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek Nederland (UKB) heeft samen met de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een praktische gids over preprints gepubliceerd.

Preprints
Preprints zijn (academische) manuscripten die niet door vakgenoten zijn beoordeeld of gepubliceerd bij een uitgeverij. In Open Science en academisch publiceren wordt de preprint steeds meer een belangrijk element in academische communicatie. Door preprints te plaatsen op een preprint server, kunnen wetenschappers snel hun bevindingen delen en voortbouwen op elkaars werk.

Maar in hoeverre verschillen ze van artikelen gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift? Hoe plaats je zelf een preprint en in welk preprint archief? Hoe interpreteer je de onderzoeksresultaten die via preprints worden gepubliceerd?

Over de gids
De gids is bedoeld om zowel onderzoekers als het publiek (journalisten, pati├źnten, gezondheidswerkers, enz.) te helpen bij het beantwoorden van deze en andere vragen. U kunt de gids hier downloaden:

Download de gids hier.

Contact
Als je een in Nederland gevestigde onderzoeker bent en een vraag hebt of hulp nodig hebt bij het gebruik van preprints, stuur dan een e-mail naar de contactpunten van de Nederlandse wetenschappelijke bibliotheken.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons