NRC publiceert over visies

De onderhandelingen met Elsevier en Springer over publiceren in open access leveren verschillende reacties op. Aanleiding voor NRC Handelsblad om een uitgebreid achtergrondartikel over het onderwerp te publiceren op zaterdag 10 januari 2015. Het artikel is geschreven op basis van interviews met belanghebbenden, waaronder wetenschappers en onderhandelaars.

Het streven van de onderhandelaars (VSNU/UKB) is erop gericht de transitie naar open access tot stand te brengen binnen de lopende onderhandelingen met de uitgevers over de abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. Dat is een mooie kans om open access binnen de gouden route te bereiken, passend binnen de geldende wetenschappelijke citatiecultuur. Voorlopig gebeurt dit in zgn. hybride tijdschriften. Een aantal artikelen staat openbaar, anderen zijn alleen te raadplegen op basis van het abonnement. In dit transitietraject mogen de kosten voor de universiteiten niet substantieel stijgen.

Het artikel is te vinden op de site van NRC Handelsblad.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons