NWO beëindigt per 1 januari 2018 OA Stimuleringsfondsen

NWO heeft besloten om  per 1 januari 2018 haar Stimuleringsfondsen Open Access Publicaties en Conferenties te beëindigen. De belangrijkste reden hiervoor is dat er inmiddels veel meer mogelijkheden voor auteurs zijn om hun publicaties open access beschikbaar te maken zonder publicatiekosten te betalen.

NWO heeft deze Stimuleringsfondsen in 2010 ingesteld voor het bekostigen van open access-publicaties en activiteiten die open access onder de aandacht brengen tijdens wetenschappelijke conferenties. De stimuleringsfondsen zijn sinds hun openstelling vele jaren van nut geweest om het open access publiceren aan te jagen. NWO is van mening dat de wetenschappelijke wereld nu voldoende bekend is met open access publiceren en het belang ervan.

Toegenomen mogelijkheden open access

Er zijn inmiddels veel meer mogelijkheden voor auteurs om hun publicaties open access beschikbaar te maken zonder publicatiekosten te betalen. Dit is mede dankzij de open access-overeenkomsten die de VSNU namens de Nederlandse universiteiten met de uitgevers afsluit. Verder zijn er steeds meer open access-tijdschriften en -platforms die geen publicatiekosten in rekening brengen. Tot slot is er de groene route waarbij het artikel in een (universitaire) repository gedeponeerd wordt zonder kosten voor de auteur. 

NWO groot voorstander van open access en open science

NWO is en blijft een groot voorstander van open access en open science. Op dit terrein werkt NWO met vele partijen nauw samen aan het realiseren van de ambities uit het Nationaal Plan Open Science.  De realisatie van open access publiceren voor alle Nederlandse onderzoekers in 2020 is een belangrijk gemeenschappelijk doel. Er wordt onder meer gewerkt aan gezamenlijke richtlijnen voor het ondersteunen van open access-initiatieven.

NWO komt alle toegezegde financiële tegemoetkomingen uit het fonds na. Meer informatie over het open access-beleid van NWO is te vinden op de NWO-pagina over open access.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons