Open Access symposium "Research without paywalls"

Op donderdag 22 oktober organiseert de Universiteitsbibliotheek Groningen het symposium Research without paywalls - Chances and challenges of open access in the humanities and social sciences.

De conferentie brengt open access experts, wetenschappers, bibliotheekmedewerkers en iedereen die geïnteresseerd is in open access samen om een middag lang de mogelijkheden te bediscussiëren die open access voor het academische publiceren biedt.

Terwijl open access in de technische, medische en natuurwetenschappen vrij snel van start ging, is de acceptatie binnen de humaniora en de gedrags- en maatschappijwetenschappen nog iets lager. Vaak noemen wetenschappers zoals historici of sociologen de verschillende publicatiestrategieën en minder opties voor financiering als hoofdreden waarom voor deze disciplines een overgang naar open access ingewikkeld is. Zijn paywalls voor het publiceren in de humaniora en de gedrags- en maatschappijwetenschappen onvermijdelijk? Wat zou een overgang naar open access aantrekkelijk kunnen maken?

Open access experts en beginners welkom

Het symposium wordt geopend met een lezing van Martin Paul Eve (University of London, oprichter van de Open Library of Humanities) die het hoe en waarom van open access bij de humaniora en de gedrags- en maatschappijwetenschappen adresseert.

Vervolgens delen wetenschappers uit Groningen en Utrecht Andrej Zwitter, Hedderik van Rijn, Hayo Terband en Marleen Janssen hun ervaringen met open access en presenteren hun open access tijdschriften.

Iedereen is welkom bij het symposium, ongeacht ervaring met open access. Maak gebruik van deze mogelijkheid om met collega’s te discussiëren, ervaringen en ideeën uit te wisselen over open access en om meer te weten te komen over wat de universiteit voor u als onderzoeker en auteur kan doen.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons