ORCID iDs in de nationale wetenschapsportal NARCIS

Twee jaar geleden is NARCIS begonnen met het toevoegen van ORCID iDs in NARCIS. Momenteel zijn ruim 13.000 onderzoekers in NARCIS voorzien van een ORCID iD.

DANS verwacht dat het aantal onderzoekers met een ORCID iD's in NARCIS de komende tijd snel verder zal toenemen, mede omdat op veel Nederlandse Universiteiten en onderzoeksinstellingen er initiatieven gaande zijn om onderzoekers van een ORCID iD te voorzien en deze te gebruiken voor de uitwisseling van metadata.

Momenteel koppelt NARCIS deze 13.000 ORCID iD's aan ruim 33.000 onderzoeksprojecten, 5.200 datasets en 144.000 publicaties. Hierdoor kunnen publicatielijsten van onderzoekers meer volledig worden gemaakt, en wordt de ORCID iD gebruikt bij het doorleveren van metadata aan portals als OpenAIRE. Binnen NARCIS is de ORCID een belangrijke schakel om wetenschappelijke informatie aan elkaar te kunnen liëren. NARCIS kijkt hierbij ook naar relaties die binnen ORCID.org zelf worden gelegd en verrijkt NARCIS hiermee.

Een mooi voorbeeld is Spinoza winnaar Sinninghe Damsté. NARCIS kon eerst 580 publicaties koppelen aan deze onderzoeker door middel van een Digital Author Identifiers (DAI) die al in de metadata was meegegeven door verschillende organisaties. Toch bevatte NARCIS veel meer publicaties waar hij genoemd wordt als auteur, maar deze publicaties bevatten geen persoonsidentifier in de metadata. Door de DOIs van zijn publicaties uit ORCID.org op te halen kan NARCIS deze publicaties nu wel koppelen en de lijst met publicaties uitbreiden tot 839. Ook andere persoonsidentifiers, zoals ResearcherID, worden opgehaald en gekoppeld aan de bestaande NARCIS data.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons