Overeenkomst met Springer verlengd

De overeenkomst tussen VSNU-instellingen en uitgeverij Springer over open access is verlengd. In het eerste jaar 2015 zijn bijna 2.000 artikelen van Nederlandse onderzoekers in open access gepubliceerd. Deze zijn nu voor iedereen te lezen, zonder dat een abonnement of privileges nodig zijn. Ook is het aantal tijdschriften waarin gepubliceerd kan worden (het Springer OpenChoice programma) gegroeid naar 1.684.

De overeenkomst werd in januari 2015 voor een jaar afgesloten. De uitgever stelt sindsdien aan corresponding authors van geaccepteerde artikelen de vraag aan welke instelling zij verbonden zijn. Kiezen zij voor een VSNU-instelling, dan volgt er een verificatiestap door Springer en de betreffende bibliotheek. Deze stap vindt plaats tijdens het productieproces van het artikel en kost geen extra tijd.

Open access voorwaarde bij financiering

Publicatie in open access is steeds vaker een voorwaarde bij financiering van wetenschappelijk onderzoek (NWO, Horizon 2020).  Het wordt dus steeds belangrijker om in een vroeg stadium te kijken welke regeling een beoogde uitgever heeft rondom online publicatie. De site SHERPA/RoMEO maakt deze regelingen voor een groot aantal tijdschriften inzichtelijk.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons