Taalwetenschap maakt publicaties vrij toegankelijk

 

Een groep vooraanstaande internationale taalwetenschappers wil dat de toegankelijkheid van wetenschappelijke resultaten minder afhankelijk wordt van te dure commerciële uitgevers. Redacties van verschillende wetenschappelijke tijdschriften in de taalwetenschap nemen afscheid van hun huidige uitgever en publiceren hun artikelen binnenkort vrij toegankelijk voor de hele samenleving tegen zeer geringe kosten. Dit unieke initiatief gaat van start onder de naam LingOA. De Nederlandse universiteiten steunen deze betekenisvolle stap richting open access.

Aan de wieg van LingOA staan de redactieraden van vijf vooraanstaande taalwetenschappelijke tijdschriften. Het Nederlandse initiatief leidt ertoe dat publicaties in zogenaamd ‘fair’ Open Access worden gepubliceerd. Fair Open Access houdt in dat auteurs hun auteursrechten behouden, redactieraden eigenaar zijn van (de titel van) hun tijdschriften, en dat het publicatieplatform een beduidend lager bedrag rekent voor zijn diensten dan nu het geval is bij commerciële uitgevers met winstoogmerk. De publicatiekosten zijn bovendien transparant en gerelateerd aan de af te nemen diensten. De linguïsten verwachten met dit initiatief ook andere tijdschriften richting betaalbaar Open Access te bewegen.

Ook De Volkskrant berichtte vanochtend hierover.

 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons