Universiteiten bereiken principeakkoord met Elsevier

Elsevier biedt onbeperkt open access publiceren voor onderzoekers, als onderdeel van het principeakkoord gesloten tussen VSNU, NFU, NWO en Elsevier.

Het principeakkoord geldt voor de overgangsperiode van 1 januari 2020 tot 1 mei 2020. Vervolgens moet er een finaal akkoord worden bereikt, waarin behalve volledig open access ook afspraken worden gemaakt over tools en services voor (open) science en onderzoeksdata. VSNU, NFU, NWO en Elsevier erkennen dat de ontwikkeling van services en tools voor de verwerking van onderzoeksdata heeft geleid tot bedenkingen in de universitaire gemeenschap. Vandaar is afgesproken om vier principes aan te houden:
 
1.    Interoperabiliteit: er mag geen sprake zijn van een ‘vendor lock in’, onderzoekers en instituties zijn vrij om ook eigen tools te gebruiken. 
2.    Toekomstbestendig: het systeem moet flexibel werken en compatibel zijn met verschillende inrichtingen en afspraken. 
3.    Neutraal: het systeem moet niet afhankelijk zijn van een enkele uitgeverij. 
4.    Onderzoekers en/of instituties blijven eigenaar van hun eigen onderzoeksdata (in tegenstelling tot Elsevier).

De komende maanden zal een werkgroep de voorwaarden afbakenen en de bestuurlijke bevoegdheid verder uitwerken. De Executive Vice President van Elsevier, Gino Ussi, spreekt van ‘een belangrijke stap naar het bereiken van de Nederlandse ambities op het vlak van onderzoek en open science’. NWO-president Stan Gielen noemt de overeenkomst ‘in lijn met Plan S en een grote stap richting 100 procent open access, en daarom een grote doorbraak voor open science in Nederland’. 
 

Persbericht VSNU

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons