Universiteitsbibliotheek Utrecht geeft impuls aan open access tijdschriften

Utrecht University Library Open Access Journals (of: Uopen Journals) presenteert het nieuwe gezicht van 14 open access journals.

Wetenschappelijke tijdschriften die hun artikelen in open access publiceren stellen iedere geïnteresseerde in staat om de kennis die zij voortbrengen vrij te benutten. Deze online verspreiding van academische publicaties stimuleert een wereldwijde vooruitgang waar ‘paywalls’ en abonnementen vaak beperken. Open access publiceren betekent echter ook dat tijdschriften essentiële veranderingen in hun verdienmodel, marketingactiviteiten en redactionele processen moeten doorvoeren. Onderzoekers en redacties gelinkt aan de Universiteit Utrecht kunnen voor ondersteuning bij deze activiteiten terecht bij de universiteitsbibliotheek.

Team Publishing van de Universiteitsbibliotheek Utrecht ondersteunt op dit moment 14 open access tijdschriften als ‘startups’ binnen de grenzen van een incubatormodel. Onder de naam Utrecht University Library Open Access Journals (of Uopen Journals) helpt het team de tijdschriftredacties bij het publicatieproces en het bepalen van hun plek in het  open access tijdperk. Deze dienstverlening speelt ook in op het OA beleid van de Nederlandse overheid, die eist dat alle wetenschappelijke publicaties afkomstig van Nederlandse onderzoekers in 2024 vrij toegankelijk zijn.

Vernieuwde websites voor tijdschriften
Een grote stap in de ontwikkeling van de 14 tijdschriften is de overgang naar gloednieuwe OJS-gedreven websites, opgeleverd door het Londense Ubiquity Press.  De tijdschriften hebben hiermee niet alleen een digitale facelift gekregen, maar ook talloze nieuwe functies die het open access model versterken. Redacteuren, auteurs en lezers kunnen nu gebruikmaken van:
•    Langdurige vindbaarheid van artikelen (DOI’s & CLOCKSS);
•    Social media integraties (verbeterde deel- en zichtbaarheid);
•    Alternatieve kwaliteitsmetingen op artikelniveau (naast citaties & impactfactors);
•    ORCID ID plugin en eenvoudige five-step-submission (voor auteurs);
•    Een toegankelijke en aantrekkelijke website en nog veel meer!
Lees meer over het profiel van de 14 ‘Uopen Journals’ en bekijk de nieuwe websites!

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons