Verlenging Wolters Kluwer contract 2016-2017 zonder open access component

De Nederlandse universiteiten hebben geruime tijd onderhandeld met uitgeverij Wolters Kluwer om de wetenschappelijke publicaties van aan Nederlandse universiteiten verbonden juristen in open access beschikbaar te stellen. Voor de komende periode heeft dit helaas niet geleid tot een akkoord.

In de overeenkomst die is vastgesteld zijn de leesrechten van reeds gepubliceerde artikelen weer veilig gesteld voor 2016 en 2017. Aanvullend zijn ook afspraken gemaakt over het behoud van archiefrechten van in het verleden gepubliceerde artikelen. Dit is echter geen duurzame oplossing voor de Nederlandse universiteiten. De verlenging van het huidige contract geeft beide partijen de gelegenheid er in het komende jaar alsnog uit te komen.  

Hoofdonderhandelaar Jaap Winter geeft hierover aan: “Helaas is het niet gelukt om met Wolters Kluwer tot een gold open access afspraak te komen voor deze contractperiode. We blijven echter de mogelijkheden verkennen en hebben verwachting van een goede open access oplossing in de komende tijd.”

Onderhandelingen

De VSNU onderhandelt met de afzonderlijke wetenschappelijke uitgevers over de abonnementsgelden. Dit worden de big-deal onderhandelingen genoemd. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers bereid zijn stappen te zetten om open access dichterbij te brengen. Het afgelopen jaar heeft dat tot verschillende akkoorden geleid met grote en kleinere internationale uitgevers.

Open access brengt wetenschap dichtbij

De Nederlandse universiteiten zijn met de Nederlandse overheid groot voorstander van vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Open access is ook een prioriteit tijdens Nederlands voorzitterschap van de EU. Open access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik. Open access komt niet alleen de wetenschap ten goede, maar ook de maatschappij en de economie.

Q&A's Wolters Kluwer

 

 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons