De Nederlandse Dataprijs

Om de twee jaar wordt de Nederlandse Dataprijs uitgereikt aan een individu of een team dat onderzoeksdata FAIR maakt. Om kans te maken op deze prijs, kunt u een dataset nomineren die door uzelf of door een ander individu of onderzoeksgroep is geproduceerd. Nominaties zijn beperkt tot onderzoek dat is geleid of primair is uitgevoerd door onderzoek verrichtende organisaties in Nederland. De deadline voor het nomineren van datasets is 30 september.

Stuur hier een dataset in!

Dataprijs 2022

Op 29 november 2022 wordt de Nederlandse Dataprijs uitgereikt tijdens de FAIR Data Day | Reusing Data to Advance Science.

De Dataprijs zal wederom worden uitgereikt in drie categorieën:

- Sociale en geesteswetenschappen

- Natuur- en ingenieurswetenschappen

- Biowetenschappen en gezondheid

De winnaars van de Nederlandse Dataprijs ontvangen €3.500,- voor het FAIR maken van hun dataset(s), bijvoorbeeld door het organiseren van een symposium of door de data online toegankelijk te maken.

Criteria

De criteria voor de Nederlandse Dataprijs 2022 bieden een leidraad voor het opstellen van inzendingen en zorgen voor transparantie over de criteria waaraan de jury zich zal houden bij het beoordelen van de inzendingen.

Download de Criteria voor de Nederlandse Dataprijs 2022.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op 29 november 2022 in samenwerking met de FAIR Data Day | Reusing Data to Advance Science met een boeiend conferentieprogramma voor zowel onderzoekers, onderzoeksondersteunende professionals als open science enthousiastelingen.

Prijswinnende onderzoeksdatapraktijken

De Nederlandse Dataprijs is een waardevolle erkenning van de bijdragen van onderzoekers aan hun eigen vakgebied en aan het principe van vindbare, toegankelijke, interoperabele en herbruikbare (FAIR) data. Er zijn vele manieren om FAIR-datamanagement in de praktijk te brengen en elk van de finalisten krijgt de kans om 'achter de schermen' details te delen over hun onderzoek en datamanagementpraktijken in een korte toespraak voorafgaand aan de prijsuitreiking.

Winnaars van de Dutch Data Awards 2020

Lees hier over de winnaars van de Nederlandse Dataprijs 2020 en hun werk.

De Nederlandse Dataprijs 2022 is een initiatief van Research Data Netherlands partners (RDNL) en Nationaal Programma Open Science (NPOS).

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons