Internationale Open Access Week 2020 – Open Science activiteiten in Nederland

De internationale open access week vindt dit jaar plaats van 19 - 25 oktober, en heeft als thema: Open with purpose: Taking Action to Build Structural Equity and Inclusion.Verschillende instellingen in Nederland organiseren ook dit jaar een aantal open science activiteiten in of rondom deze week, om aandacht te vragen voor open science.

Aanmelden van activiteiten is mogelijk via een mail aan de redactie.

 

 

19-23 oktober 2020

VSNU, NWO, UKB

Website VSNU

Voertaal: Nederlands

Elke dag laagdrempelige achtergrondverhalen over Open Access vanuit de perspectieven VSNU, NWO, landelijk consortium/UKB en een universiteit.

Neem kennis van de werkzaamheden achter de coulissen van degenen werkzaam rond open access. Krijg inzichten in de verschillende dimensies achter het Nederlandse succes in open access. Met bijdragen van Darco Jansen (VSNU), Hans de Jonge (NWO), Arjan Schalken (VU, UKBsis) en Saskia Woutersen (Universiteit Leiden).

Op de website van de VSNU zal er vanaf maandag 19 oktober elke dag een nieuwsitem staan!

 

19-23 oktober 2020

Data Archiving and Networked Services - DANS

Elke dag zal DANS een tweet versturen over haar open science diensten en projecten: https://twitter.com/dansknaw

22 oktober 2020

In het kader van de Open Access Week organiseren ORCID, SURF, DANS en FREYA een PIDs quiz. De quiz past bij het thema van dit jaar en centraal staat hoe door de gemeenschap geleide PID-infrastructuren gericht zijn op meer gelijkheid en inclusie. Aanmelden voor de online quiz op 22 oktober (16:00 CEST) kan via deze link

 

22 oktober 2020

Rijksuniversiteit Groningen: Celebrating openness

Tijd: 13:00 - 17:00 uur

Waar: online [https://eu.bbcollab.com/guest/0c4be63912fd4bf98e809e6effdbc975]

Voertaal: Engels

Waarom is transparantie belangrijk voor het onderzoeksproces? Wat zijn de voordelen en uitdagingen van het openstellen van onderzoek? Hoe doen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat concreet? Kan een aangepaste loterij een rechtvaardige methode zijn om onderzoeksfinanciering of prijzen toe te kennen?

Neem deel aan dit online evenement om de vele manieren te vieren waarop academici hun onderzoek toegankelijker, transparanter of reproduceerbaarder maken.

Prof.Simine Vazire (University of Melbourne) en Dr. Ineke Wessel (RUG) geven keynotes. Daarnaast zijn er ligthning talks over inspirerende open onderzoekscasussen van RUG-onderzoekers en een paneldiscussie met onderzoekers en financiers over het gebruik van aangepaste loterijen in onderzoeksfinanciering.

Het evenement is verbonden met de eerste editie van de Open Research Award.

Zie de website van de RUG voor meer informatie en registratie.

 

Dinsdag 10 november, 15 - 16u

Radboud Universiteitsbibliotheek

Webinar Open Access

Voertaal: Engels

Vereist uw financier dat u uw onderzoek open access publiceert? Wilt u dat uw artikelen voor iedereen ter wereld toegankelijk zijn? Maar verdwaal je in alle regels, voorschriften, jargon en hoge vergoedingen? Open access officer Jeroen Bos begeleidt je stap voor stap bij het publiceren van OA.

Zie voor aanmelding: https://forms.gle/TUQBcp9ksLufHFq49

 

Donderdag 12 november, 15 - 16u

Radboud Universiteitsbibliotheek

Webinar Publishing under Plan S

Voertaal: Engels

Plan S is een initiatief om de transitie naar open access publiceren te versnellen. De richtlijnen van dit initiatief worden vanaf 2021 geïmplementeerd door grote financiers (in Nederland NWO). In dit webinar lichten Open Science Manager Dirk van Gorp en Open Access Officer Jeroen Bos de nieuwste features van Plan S toe en wat dit betekent voor onderzoekers.

Zie voor aanmelding: https://forms.gle/6knv7BXp3Uo9PRAo6

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons