NWO opent call voor open access boeken

Uit een recente studie uitgevoerd door NWO blijkt dat 60 tot 70% van de artikelen die voortkomen uit NWO-financiering vrij toegankelijk zijn. Voor wetenschappelijke boeken verloopt de transitie naar open acces minder snel. NWO wil een verdere impuls geven aan de open access beschikbaarheid van wetenschappelijke boeken die voortkomen uit haar financiering. Daarom stelt NWO vanaf 1 juni 2020 jaarlijks 500.000 euro beschikbaar voor het open access publiceren van boeken. Aanvragen voor deze call for proposals ‘Open Access Boeken’ kunnen het hele jaar worden ingediend zolang het budget reikt.

Plan S en Nationaal Plan Open Science
De call sluit nauw aan bij de voorgenomen invoering van Plan S per 2021 en ook bij de Nationaal Plan Open Science waarin de ambitie vervat is om open access ook voor andere output dan wetenschappelijke artikelen te bevorderen. Eerder riep ook koepelorganisatie Science Europe in een briefing paper haar leden op meer aandacht te besteden aan open access voor wetenschappelijke boeken. 

Bron: Persbericht NWO


 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons