Open up to open access! campagne van start

Vandaag start de campagne 'Open up to open access' om onderzoekers beter bekend te maken met open access en de mogelijkheden die het hen biedt. Publicaties vrij beschikbaar maken met een groot bereik is heel eenvoudig geworden. In veel tijdschriften van grote uitgeverijen kan zonder aanvullende kosten in open access worden gepubliceerd. Wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

De afgelopen twee jaar hebben universiteiten met onder andere Springer, Wiley, Taylor & Francis en Elsevier afspraken gemaakt over de bekostiging van open access publiceren. Inmiddels vallen er meer dan 8000 titels waarvan ruim 4000 met een impact factor onder deze ‘big deals’. Daarnaast zijn er ook vele andere tijdschriften en repositories waarin in open access gepubliceerd kan worden, zonder aanvullende kosten. Eenvoudig open access publiceren in een favoriet tijdschrift is daarmee in veel gevallen mogelijk geworden!

Door in open access te publiceren wordt hergebruik van kennis gestimuleerd, zowel in de wetenschap als in onderwijs, gezondheidszorg, openbaar bestuur en andere beroepsgroepen. Tevens krijgen burgers dankzij open access kosteloos toegang tot kwalitatief hoogwaardige informatie.

Publiceren in open access is heel eenvoudig:

1.         Bepaal het voorkeurstijdschrift (tijdschriftenlijst)

2.         Submit een artikel

3.         Tijdens het indienen kan worden aangegveven dat het artikel open access gepubliceerd moet worden

Meer weten over de mogelijkheden van open access publiceren of hulp bij je open access publicatie? De contactpersoon bij een van de universiteitsbibliotheken helpt graag verder.

Open up to open access’ maakt Nederlands onderzoek zonder barrières wereldwijd zichtbaar voor iedereen!

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons