QOAM: informatie over kwaliteit OA journals

Quality Open Access Market (QOAM) heeft tot doel informatie te delen over de kwaliteit van open access journals. Het peer review proces is hiervoor een belangrijk criterium. QOAM krijgt de informatie door zgn. crowd sourcing: de internationale wetenschappelijke gemeenschap vult de databank zélf met gegevens op basis van eigen ervaringen. In QOAM zijn inmiddels ruim 18.000 journals opgenomen. Een deel hiervan zijn zgn. hybride tijdschriften. Dat zijn tijdschriften waarvan een beperkt aantal artikelen open access is, niet het hele tijdschrift.

Er zijn twee items waarop gescoord wordt. 2.500 tijdschriften hebben een Base Score Card, die beoordeelt of de uitgever de wetenschapper duidelijk en transparant informeert over de procedure om de kwaliteit veilig te stellen. Die informatie is door universiteitsbibliotheken verzameld. Vooral de bibliotheken van de Radboud Universiteit en de Georg-August Universität in Göttingen hebben hieraan een substantiële bijdrage geleverd.  In de Valuation Score Cards scoren wetenschappers hun ervaring met het publiceren in het tijdschrift.

Bij tijdschriften waarvoor beide scores zijn ingevuld wordt een SWOT-matrix zichtbaar die de kwaliteit weergeeft.

In de Open Access Week zijn Nederlandse wetenschappers actief benaderd voor het invullen van de Valuation Score Card.

QOAM is genomineerd voor de IVI Award die innovatie in de informatiebranche wil belonen.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons