Universiteitsbibliotheken intensiveren samenwerking met lancering UKBsis

De Nederlandse universiteitsbibliotheken (UKB) geven de onderlinge samenwerking een extra impuls met de opzet van een programma voor gezamenlijke ‘Scholarly Information Services’: UKBsis. Ook SURF participeert in dit initiatief.

UKBsis richt zich de komende twee jaar op het realiseren van duurzame deals met uitgevers voor toegang tot wetenschappelijke informatie en open access publiceren. Onderhandelteams worden ondersteund en contractmanagement wordt verder verbeterd. Met deze aanpak wordt de nationale regie op onderhandelingen, onderdeel van de VSNU Roadmap Open Access, nog krachtiger gefaciliteerd. 

Naast extra efficiëntie en slagkracht zorgt de inzet van het programma er voor dat open access specialisten aan de instellingen minder bezig hoeven te zijn met administratieve taken en zich sterker kunnen focussen op de ondersteuning en advisering van onderzoekers. UKBsis zoekt nadrukkelijk internationale samenwerking met andere consortia om de transitie richting 100% open access op een duurzame manier te realiseren.

Arjan Schalken, voormalig adjunct-directeur van de bibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam, gaat als programmamanager leiding geven aan UKBsis.

Zie: Persbericht UKB.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons