Wie wint de Nederlandse Dataprijs 2018?

Dit jaar wordt voor de vijfde keer de Nederlandse Dataprijs uitgereikt aan een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor aanvullend of nieuw onderzoek. Net als in 2016 wordt de tweejaarlijkse Dataprijs uitgereikt in drie categorieën: humaniora & sociale wetenschappen, exacte & technische wetenschappen en medische & levenswetenschappen.

Nomineren

Bent of kent u een onderzoeker met een goed voorbeeld van gedeelde data? U kunt uzelf, een andere onderzoeker of een onderzoeksgroep nomineren via de website van RDNL - Research Data Netherlands. De deadline voor nominaties is 1 juli. De prijs bestaat uit een sculptuur en € 5.000 om de dataset (nog) toegankelijker te maken, bijvoorbeeld door een symposium te organiseren of de data online te ontsluiten.

Prijsuitreiking en jury

De prijsuitreiking vindt plaats op 28 november bij NWO.

Onder leiding van Stan Gielen, voorzitter NWO, bestaat de jury uit:

  • In de categorie 'Humaniora en sociale wetenschappen': Jos Bazelmans (hoofd Archeologie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, bijzonder hoogleraar Monumentenzorg Vrije Universiteit) en Hans de Jonge (adviseur Open Science & Kwaliteit NWO) 
  • In de categorie 'Exacte en technische wetenschappen': Frank van Harmelen (hoogleraar Knowledge Representation & Reasoning Vrije Universiteit) en Geert-Jan Houben (hoogleraar Web Information Systems TU Delft, directeur van Delft Data Science)
  • In de categorie 'Medische en levenswetenschappen': Inez Joung (Chief Data Officer Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en Nanda Piersma (bijzonder lector Big Data in de Stad Hogeschool van Amsterdam)

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de prijs en de nominatiecriteria op de website van RDNLResearch Data Netherlands (RDNL) is een nationale coalitie van data-archieven die bestaat uit 4TU.ResearchData, SURFsara en DANS.

 

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons