Open access platform voor Nederlandse wetenschappelijke tijdschriften gelanceerd

Met zeven wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van sociale en geesteswetenschappen is vandaag het open access platform Openjournals.nl van start gegaan. Dit nieuwe, laagdrempelige platform biedt in Nederland uitgegeven tijdschriften de mogelijkheid om duurzaam open access te publiceren. 

Twee jaar geleden lanceerde Stichting OPuS het idee voor een nationaal platform voor de open access publicatie van wetenschappelijke tijdschriften in de geestes- en sociale wetenschappen. Dankzij NWO, het KNAW Humanities Cluster en deelnemende tijdschriften, waaronder BMGN, EMLC en TSEG, is dit idee nu werkelijkheid geworden en klaar voor gebruik op openjournals.nl.

Het platform biedt wetenschappelijke, peer-reviewed tijdschriften de mogelijkheid volledig open access te publiceren, zonder dat deze kosten in rekening brengen bij auteurs. In dit zogenaamde diamanten open access model betalen deelnemende tijdschriften aan het openjournals platform een bescheiden vaste jaarlijkse bijdrage voor hun deelname aan het platform en krijgen zij ook inspraak in de toekomstige ontwikkeling. Het openjournals platform opereert zonder winstoogmerk en is in organisatorisch, technisch en financieel opzicht volledig transparant. Het platform richt zich in eerste instantie vooral op tijdschriften in de geestes- en sociale wetenschappen, omdat voor deze categorie de overgang naar open access veelal moeilijk op duurzame wijze is te realiseren via andere platforms of uitgevers.

Website platform: www.openjournals.nl
Persbericht NWO

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons