Meer weten?

Ga direct naar: Websites

Ga direct naar: Video's

Ga direct naar: Project Accelerate Open Science 

Ga direct naar: Organisaties

--

Wilt u meer weten over open access? Enkele wetenschappers vertellen waarom ze open access een goed idee vinden.

Open access en open science zijn internationale belangrijke factoren in de wetenschap en politiek; lees meer over de ontwikkelingen over de grenzen van Nederland.

Extra informatie op andere websites en videokanalen:

Websites

Video's

 

 

Project Accelerate Open Science 

Dit Nationaal Programma Open Science project is op 1 september 2019 gestart met een initiële looptijd van anderhalf jaar. Het doel is de verbinding leggen tussen verschillende Nederlandse Open Science-initiatieven en stakeholders die informatie en ondersteuning bieden aan onderzoekers.

Alle uitkomsten zijn ondergebracht in een collectie op Zenodo. Een aantal highlights:

Organisaties

Open access is een internationale beweging. Het onderwerp open science staat wereldwijd hoog op de wetenschappelijke- en politieke agenda’s. Hieronder vindt u de links naar de websites van een aantal (inter)nationale organisaties die het onderwerp structureel onder de aandacht brengen. 

  • Nationaal Plan Open Science
  • Association of Research Libraries - Office of Scholarly Communication. (ARL/OSC) stimuleert innovatieve, creatieve en betaalbare manieren om wetenschappelijke onderzoeksresultaten te delen.  Op hun website vindt u informatie over wetenschappelijke communicatie en het delen van informatie door wetenschappers en onderzoeksinstellingen.
  • Association of College and Research Libraries’ Scholarly Communication Toolkit geeft voor de internationale academische gemeenschap informatie op hoofdlijnen over wetenschappelijk communiceren en publiceren.  Auteursrecht is een van de belangrijke thema’s.
  • Veel feitelijke informatie over open access is te vinden in de Open Access Directory.
  • SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) is een international organisatie die leidend is op het gebied van open access. Hun website geeft uitgebreide informatie over o.a. repositories, publiceren en verspreiden van informatie via open access. Zie ook de website van SPARC Europe.
  • Knowledge Exchange, een internationaal samenwerkingsverband voor innovatie van de ICT infrastructuur voor wetenschappelijke communicatie van onderzoeksinstellingen en het hoger onderwijs, dat open access steunt. Een van de partners is het Nederlandse SURF.

U bent hier

Deze website informeert academici over de voordelen van open access tot de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

Over deze website

Contact

Volg ons